Steinbit
Sesong
Hele året.
Størrelse
Opptil 120 cm og 26 kg.
Vanlig fangstredskaper
Bunntrål, bunnline, bunngarn
Fisken/fisket
Det karakteristiske kjevepartiet er en naturlig tilpasning til steinbitens meny, som består av kråkeboller, muslinger, snegler og krabber. Gråsteinbiten (Anarhichas lupus) forekommer hovedsakelig på steinbunn med tang, i gytetiden ofte helt opp i fjæra.
Steinbiten blir kjønnsmoden i 6-årsalderen. Gytingen foregår i perioden november–februar på 40–200 meters dyp, tidligst i nordlige og senest i sørlige områder. Rognen legges på bunnen og voktes deretter av hannen.
Flekksteinbiten (Anarhichas minor) er mer utbredt i arktiske strøk.
Fangstingen skjer med bunntrål, bunnline eller bunngarn i Barentshavet og på de nordnorske bankene. Steinbit produseres nå også i oppdrett.
Andre navn
Latinsk | Anarhichas spp. |
Engelsk | Wolffish / catfish |
Fransk | Loup de mer |
Lokalt
havkatt, stáinnir, tainari
Anvendelse
Steinbit selges som fersk eller fryst filet. «Ufisken» som folk ikke ville ha, er i dag en ettertraktet kulinarisk godbit. Den er fast i fisken, og har derfor mange muligheter på kjøkkenet. Den tåler å bli kuttet i strimler og biter, og kan stekes i wok sammen med grønnsaker, krydder og kryddersauser. Steinbit kan stekes, og på grillen er den enkel å håndtere.
Næringsinnhold pr. 100g |
|
---|---|
Energi (KJ) | 409,00 Kj |
Energi (KCal) | 97,00 Kcal |
Fett (g) | 2,50 g |
Mettede fettsyrer | 0,50 g |
Karbohydrater | 0,00 g |
Sukkerarter | 0,00 g |
Protein | 18,60 g |
Salt | 0,20 g |
Ingredienser | Steinbit |