Lyr

Sesong

Hele året.

Størrelse

Opptil 130 cm og 20 kg.

Vanlig fangstredskaper

Garn, trål, dorg

 

Fisken/fisket

Lyr skiller seg i utseende fra sei med et mer utpreget underbitt. I tillegg har lyren en mørk og buet sidelinje, mens denne er lys og nesten rett på seien.

Lyren lever i stim i de frie vannmassene ned til 200 meters dyp. Den spiser krepsdyr, sild, brisling og tobis, og kan bli 8 år gammel. Fisken gyter på våren og eggene klekkes etter seks døgn. På vinteren vandrer lyren mot dypere og varmere vann.

Anvendelse

Lyr er svært godt egnet til farse. Den kan i tillegg både kokes og stekes og brukes i de samme rettene som torsk og hyse. Lyr kan med fordel marineres før den tilberedes.

 

Næringsinnhold pr. 100g

Energi (KJ) 279,00 Kj
Energi (KCal) 66,00 Kcal
Fett (g) 0,20 g
Mettede fettsyrer <0,00 g
Karbohydrater 0,00 g
Sukkerarter 0,00 g
Protein 16,00 g
Salt 0,20 g
Ingredienser Lyr (Pollachius pollachius)