Krabbe
Sesong
Høst og vinter. Krabbe fanges hovedsakelig på høsten ettersom kvaliteten da er best.
Vanlig fangstredskaper
Fangsten foregår med teiner eller garn.
Biologi/fangst
Taskekrabben er den vanligste krabben i Norge. Den holder til på havets bunn, fra grunne strandområder ned til 300–400 meters dybde. I Norge finnes den vanligvis på dyp ned til 50 meter og i områder med mye stein.
Krabben livnærer seg av død fisk, musling og mark. Krabben gyter om høsten etter at den er blitt kjønnsmoden, vanligvis fra 5-årsalderen. Hunnen bærer eggene med seg under halen gjennom vinteren inntil de klekkes på sommeren. Krabbelarvene driver omkring i havet de første 4–6 ukene før de slår seg ned på bunnen.Andre navn
Latinsk | Cancer pagurus |
Engelsk | Brown crab |
Fransk |
Tourteau /crabe domeur /crabe-de-lune |
Anvendelse
Krabbe selges levende, kokt, renset i skall, dypfryst eller hermetisk. Kokt krabbe brukes naturell, men den kan også tilberedes i egne retter eller som tilbehør til andre sjømatretter. Prøv en rømmedressing med urter og chili som variant til majonesen når du skal servere krabbe naturell.
Næringsinnhold pr. 100g |
|
---|---|
Energi (KJ) | 47.0 Kj |
Energi (KCal) | 112.0 Kcal |
Fett (g) | 1.8 g |
Mettede fettsyrer | 0.3 g |
Protein | 22.9 g |
Salt | 1.4 g |
Ingredienser | Krabbe (Cancer pagurus) |