Hvem er Erik Øye - historen bak Havøyet

Hvem er Erik Øye - historen bak Havøyet

Hvem er Erik Øye – historien bak Havøyet fersk sjømat i Bergen

Hei! Jeg heter Erik Øye, og jeg er daglig leder og gründer av Havøyet AS – fersk sjømat levert hjem i Bergen og omegn.

Jeg kommer fra Os, litt utenfor Bergen, og har alltid hatt et sterkt ønske om å skape noe eget. Etter å ha studert digital markedsføring og salg visste jeg at jeg en dag ville bygge en merkevare som både har verdi for folk og som jeg selv kan stå hundre prosent bak. Med Havøyet ble det endelig mulig. Denne reisen har ikke vært enkel.

 

Røttene til idéen

Sommeren 2024 startet reisen som senere ble til Havøyet AS. Jeg ble spurt om å bli med på et prosjekt som handlet om å starte en fiskebil i Bergen. Konseptet den gangen var å levere frossen sjømat rett hjem på døren til kundene. Sammen med to bekjente brukte jeg mye tid på å se på denne muligheten.

Likevel kjente jeg tidlig at dette ikke var noe jeg virkelig trodde på. Jeg så ikke en stor verdi i å levere frossen sjømat i Bergen, fordi jeg selv hadde opplevd forskjellen mellom fersk og frossen sjømat. Når du smaker fersk fisk og frossen fisk side om side, er det ingen tvil om hva som er best. Ferskheten merkes både på smak og kvalitet, og det er denne forskjellen jeg ønsket å bygge en merkevare på.

Den andre årsaken for at jeg ikke virkelig trodde på frossen sjømat, var at det allerede er flere etablerte aktører som driver med dette. Å skulle differensiere seg mot disse aktørene, så jeg på som ekstremt krevende. Vi hadde ikke noe som gjorde oss unike. 

 

Hvorfor navnet Havøyet?

Navnet Havøyet ble valgt fordi det flyter godt på tungen og det er relativt lett å forstå hvilken bransje vi holder til i. Samtidig ønsket jeg å sette et personlig preg på bedriften, med å legge inn etternavnet “Øye” inn i navnet. 

 


Hvorfor jeg valgte fersk fremfor frossen

Det var to hovedgrunner til at jeg ikke gikk videre med Frosten-konseptet:

  1. Jeg ønsket å skape en merkevare som er kjent for kvalitet og fersk sjømat levert hjem, ikke bare for å være billigst og noe mange andre også gjør.

  2. Jeg oppdaget at det faktisk ikke fantes et godt alternativ i Bergen for privatpersoner som ville bestille fersk sjømat hjem på døren.

Mange aktører leverer frossen fisk, men ingen tilbød det jeg mente folk virkelig fortjener: ekte fersk sjømat uansett hvor du bor i Bergen. Bergen er tross alt en sjømat by!

 

Tomrommet i markedet – og møtet med Nesttun Fisk & Vilt

Etter at jeg hadde fått innsikt i sjømatbransjen, ble jeg mer og mer overbevist om at jeg måtte skape noe nytt. Det virket nesten rart at fersk sjømat levert hjem i Bergen ikke allerede var et reelt alternativ. Dette var et tomrom i markedet, og jeg bestemte meg for å fylle det.

Gjennom kontakten med Nesttun Fisk & Vilt AS fikk jeg en reell mulighet til å levere fersk sjømat i stedet for frossen. De introduserte meg til hvordan vi faktisk kunne sette opp en løsning hvor fisken blir filetert og pakket, før vi kommer og kjører den ut til kunden. Dette var akkurat det jeg hadde lett etter.

 


Fra idé til virkelighet

Etter mye planlegging, diskusjoner og samarbeid med andre aktører, ble det klart at dette var mulig. Vi kunne skape en tjeneste hvor folk i Bergen ikke bare får sjømat levert hjem, men får den fersk, aldri fryst, rett på døren.

Det var i dette øyeblikket Havøyet ble født. En lokal satsing med mål om å gi folk det beste havet har å by på... levert med kvalitet og ærlighet.

 

Veien videre

Målet mitt er ikke bare å levere sjømat, men å bygge en merkevare som forbindes med fersk sjømat Bergen. Vi utvikler abonnementsløsninger, oppskrifter og samarbeider med lokale aktører for å gjøre det enda enklere å velge ekte kvalitet.

Jeg gleder meg til å se flere oppdage forskjellen mellom fisk som har vært fryst og fersk fisk levert hjem. Når du først har opplevd det, er det ingen vei tilbake.

 

Foto: Lars Kristian Steen Fluge

Leser neste

Se når skalldyr og skjell er i sesong!
Hvorfor vi valgte Domstein og Nesttun Fisk & Vilt